Sok pomidorowy to istna bomba cennych składników odżywczych, minerałów i witamin. Jest to doskonały antyoksydant, dzięki któremu walka z rakiem nie jest zwykłą mrzonką. Pomidory zawierają m.in. likopen, witaminę C, potas, polifenole oraz fitosterole i beta-karoten.
To, co odróżnia sok pomidorowy od innych soków warzywnych i owocowych, to fakt, iż sok z pomidorów jest zdrowszy dla naszego organizmu, gdy jest podgrzewany. Wtedy bowiem wzrasta stężenie likopenu odpowiedzialnego m.in. za walkę z nowotworami.
Jak działa sok z pomidora?
Tak jak zostało to już wspomniane, sok pomidorowy działa a antyoksydacyjnie i antyrakowo. Likopen znajdujący się w pomidorach zapobiega nie tylko nowotworom, ale również mutacjom genów i ma działanie przeciwzapalne. Polifenole zaś powstrzymują rozwój komórek raka wątroby i prostaty. Co więcej, wg przeprowadzonych badań, składniki odżywcze znajdujące się w pomidorach wzmacniają zdrowotne efekty likopenu poprzez redukowanie biomarkerów stresu oksydacyjnego.
Ponadto, sok z pomidorów to wróg chorób układu krążenia (układu sercowo-naczyniowego). Dzięki regularnemu spożywaniu soku pomidorowego możemy wzmocnić nasze serce, gdyż pomidory redukują obumieranie komórek serca i jednocześnie poprawiają jego funkcjonowanie. Co więcej, sok pomidorowy jest hamulcem dla zjawiska agregacji płytek krwi.
Inne ważne i doskonałe właściwości soku pomidorowego to:
- opóźnianie procesu starzenia,
- wspomaganie pracy mózgu,
- ochrona przed udarem,
- zapobieganie miażdżycy,
- obniżanie ciśnienia nerkowego i poziomu złego cholesterolu,
- działanie moczopędne,
- poprawa odporności,
- poprawa kondycji stawów,
- ochrona przed negatywnym działaniem promieni słonecznych,
- zapobieganie chorobom cywilizacyjnym,
- obniżenie ciśnienia krwi,
- poprawa wyglądu skóry,
- pomoc w walce z nadwagą,
- wspomaganie trawienia,
- działanie energetyzujące i odprężające.
Płukanie jamy ustnej sokiem pomidorowym pomaga przy owrzodzeniach a okłady z tego napoju są pomocne w przypadku oparzeń. Okłady należy przygotowywać wg następującej receptury: zmieszaj dok z 1/4 szklani maślanki, połóż na oparzenie i zmyj po 30 minutach.
Wartość odżywcza:
Witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B7, C, E, K, kwas foliowy
Minerały: potas , sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i mangan
Pozostałe: przeciwutleniacze (likopen i glutation), kwas glutaminowy, przekształcający się w organizmie w kwas gamma-aminomasłowy, sole mineralne, błonnik.