Nasiona Chia - doskonały dodatek do Twoich soków
18

marca

Nasiona Chia - doskonały dodatek do Twoich soków

Czy kiedykolwiek próbowałeś nasion chia? Jeśli nie, to może to być najlepszy moment, aby włączyć je do swojej diety. Są one tak przyjemne w użyciu i wymagają jedynie niewielkiego wysiłku z Twojej strony, aby je przygotować. Co więcej, nasiona chia zmieszane z Twoimi ulubionymi zdrowymi sokami mogą być właściwym połączeniem, które znacznie poprawi Twoje zdrowie.

Odkąd ja i członkowie mojej rodziny odkryliśmy nasiona chia online, nigdy nie przestaliśmy być zdumieni, jak fajne są. W tym poście zamierzamy porozmawiać o tym, jak korzystać z nasion chia w codziennym planie diety. Ale, zobaczmy najpierw, co nasiona chia są i jak mogą pomóc.

Nasiona chia należą do rodziny o łacińskiej nazwie Salvia hispanica i są blisko spokrewnione z pospolitą miętą. Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej. W południowym Meksyku są one częścią ich kuchni od wieków. Kiedyś były tak popularne, że Majowie, Inkowie i Aztekowie używali ich jako środka płatniczego. Cenili je za ich zdolność do przynoszenia dodatkowej energii i wytrzymałości. W rzeczywistości, w języku starożytnych Majów chia oznacza "siłę". Mówi się, że tylko jedna łyżka nasion chia wystarczy, aby zapewnić naszemu organizmowi trwałą energię życiową przez 24 godziny.

Łyżeczka nasion chia przed nawodnieniem.

Na początku nasiona chia wydawały nam się nowym dodatkiem do pozornie nieskończonego wachlarza superżywności. Ale kiedy ich spróbowaliśmy, od razu się w nich zakochaliśmy. Te czarno-białe maleńkie nasiona są reklamowane jako posiadające szereg korzystnych właściwości, w tym utratę wagi, zwiększoną energię, regulację poziomu cukru we krwi i poprawę zdrowia układu krążenia. Uważa się również, że mają one silne działanie przeciwutleniające. Chociaż nie możemy potwierdzić tych twierdzeń, możemy tylko powiedzieć, że podoba nam się ich smak i konsystencja, i że czujemy się jak właściwa rzecz.

Jakie korzyści zdrowotne przynoszą nasiona chia

Dlaczego więc ludzie uważają, że są one tak wartościowe? Po pierwsze, ze względu na ich wysoki poziom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czytaj Omega 3. Po drugie, zawierają WSZYSTKIE niezbędne aminokwasy, czytaj białka. Jeśli więc jesteś wegetarianinem lub weganinem, nie będziesz musiał znosić narzekań członków swojej rodziny, że Twoja dieta nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Ponieważ, jak wszyscy wiemy, niektóre z aminokwasów występują tylko w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Po trzecie, są one bogate w niezbędne mikroskładniki odżywcze, takie jak żelazo, magnez, wapń, mangan i cynk. Ponadto posiadają wiele witamin, w tym A, D, E, K oraz witaminy z rozszerzonej grupy B.

Gdybyśmy jednak mieli wybrać jedną szczególną cechę Chia, byłaby to ich zdolność do wchłaniania wody. Kiedy zaczniesz je stosować, będziesz to obserwować każdego dnia. Poprzez wchłanianie wody regulują równowagę elektrolitów w organizmie. Są świetne dla sportowców, a co ważniejsze nie zawierają glutenu.

Żel powstający podczas kontaktu nasion chia z wodą działa jak bariera pomiędzy enzymami trawiennymi, które rozkładają węglowodany złożone na cukier. Dlatego też uważa się, że osoby cierpiące na cukrzycę powinny przyjmować je przed lub w trakcie posiłków.

Zalecamy nie gotować ani nie poddawać obróbce termicznej nasion chia. Byłoby naprawdę szkoda, gdybyś musiał je gotować, ponieważ najlepszym sposobem na ich spożycie jest spożywanie ich na surowo. Można je wsypać do ulubionego napoju, na przykład jogurtu lub mleka. Przed spożyciem powinny moczyć się przez co najmniej 5 minut. My pozwalamy im pozostać nawet 20 minut, aby mieć pewność, że są dobrze nawodnione. Mogą wchłonąć 12 razy więcej wody niż same ważą, dzięki czemu uzyskasz świetny żel do swojego owocowego puddingu.

10 gramów nasion chia (około 2 łyżeczki) zawiera 4 gramy błonnika, 1,5 grama białka i 3 gramy tłuszczu. Ale ponad połowa tej zawartości tłuszczu jest w formie zdrowego kwasu tłuszczowego Omega 3. Fakt ten sprawia, że nasiona chia są bardziej bogate w Omega 3 niż łosoś, jeśli weźmiemy pod uwagę procentową zawartość na gram. Nasiona chia są również bogate w wapń, magnez, fosfor i mangan. Dwie łyżeczki zawierają również aż 50 kalorii, co oznacza, że są bardzo pożywne pomimo swoich niewielkich rozmiarów. Jedna łyżka stołowa dostarcza mniej więcej 70 kalorii. Ogólnie rzecz biorąc, 100 gramów nasion chia zawiera 486 kalorii.

Możesz łatwo kupić nasiona chia online, a tam jest wielki Amazon.com sekcji z tysiącami recenzji szczęśliwych klientów. Ich okres przydatności do spożycia jest bardzo długi, około 5 lat. Jednak, gdy są odpowiednio przechowywane, okres przydatności do spożycia chia wykracza daleko poza datę wydrukowaną na pudełku.

Do przygotowania naszych soków używamy stosunkowo niewielkiej ilości chia, około 2 łyżeczki, dwa razy dziennie. Zalecenia dotyczące dziennej dawki są wyższe i wynoszą około 40 gramów (3-4 łyżki stołowe) dziennie.

Napoje przygotowane z nasionami chia

Nie mieliśmy problemu z włączeniem nasion chia do naszej diety. W przeciwieństwie do niektórych popularnych dodatków do soków, są one raczej łagodne i możemy je dodawać do wszystkiego. W przeciwieństwie do nasion lnu, nie trzeba ich mielić, co sprawia, że praktycznie nie poświęcamy czasu na ich przygotowanie. Naszą ulubioną metodą jest moczenie ich w naszych sokach, ale spokojnie można je dodawać do puddingów, sałatek, jogurtów, mleka kokosowego, płatków śniadaniowych czy dań owocowo-warzywnych. Chyba najprostszym sposobem jest dodanie ich do blendera wraz z innymi składnikami podczas robienia ulubionego smoothie.

Nasiona chia namoczone w wodzie.

W sokach owocowych lub warzywnych, po prostu wymieszaj 1 łyżkę nasion chia w szklance soku i pozostaw sok na maksymalnie 10 minut.

Jakkolwiek je przygotujesz, radzimy jeść nieugotowane. Jeśli je ugotujesz lub nawet podgrzejesz, stracą wiele ze swoich wartości odżywczych.

Jeśli chcesz używać ich samodzielnie, namocz je w wodzie. W rzeczywistości, można umieścić je w każdym rodzaju mokrej żywności i mieszać je, aby włączyć je galaretowaty i mushy. Lub po prostu poczekaj coś w rodzaju 10 minut, aż wchłoną płyn i jesteś dobry, aby przejść.

Sok marchwiowy z buraków należy wymieszać z namoczonymi nasionami chia.

Jeśli włożysz je do puree owocowego, otrzymasz żelatynę lub galaretkę chia, w zależności od dodanej ilości nasion.

Oto kilka przepisów na przygotowanie pysznych, zdrowych napojów.

Chia Fresca:

Wymieszaj 1,5 łyżki nasion chia z 8 uncjami wody. Dodaj sok z jednej cytryny do mieszanki i pół łyżeczki miodu.

Pudding jogurtowy z nasion chia

Pudding chia to świetna przekąska. Aby przygotować jedną porcję, użyj pół filiżanki zwykłego niesłodzonego jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu, pół filiżanki zwykłego mleka, dwie łyżki nasion chia, szczyptę cynamonu i trochę słodzika Stevia. Wymieszaj wszystko i włóż masę do lodówki na kilka godzin. Po zakończeniu, udekoruj orzechami, jagodami i świeżymi owocami.

Herbata ziołowa z nasionami chia

To jest naprawdę proste i szybkie. Lubimy przygotowywać nasze ziołowe herbaty używając czegoś w rodzaju łyżeczki nasion chia w filiżance herbaty. Przygotowujemy napar jak zwykle, wsypujemy nasiona i mieszamy. Pozostawiamy na 5 minut, ponownie mieszamy i ... cieszymy się.

Można je dodać do każdego rodzaju herbaty ziołowej, zarówno słodkiej, pikantnej, jak i gorzkiej. Ledwie wyczuwalny smak nasion chia gubi się w naparze, jeśli tylko herbata ma nieco bardziej zawiły aromat.

Stosowanie nasion chia w zielonych smoothies

Jeśli lubisz zielone smoothie, łyżka stołowa nasion chia nie zmieni smaku mieszanki. Nie lubimy dodawać ich bezpośrednio, ale raczej moczymy je w wodzie przez 10 minut przed miksowaniem. Staną się galaretowate i pozostaną w całości aż do momentu spożycia, co zwiększa ich wartość odżywczą. Sproszkowane nasiona chia, które niektórzy wolą dodawać do swoich smoothies, są również w porządku.

Kombucha Energy Drink z nasionami chia

Jest to świetny pomysł, jeśli już przygotować własny napój Kombucha. Chociaż można kupić Chia Seed Kombucha napojów, to jest o wiele lepiej, jeśli można przygotować go dla siebie. Kombucha jest świetny napój na własną rękę, ale można zwiększyć jego wartość poprzez połączenie go z nasionami chia. Jeśli lubisz dotyk uwodnionych nasion chia, otrzymasz super-zdrowy napój energetyczny.

Weź jedną filiżankę już przygotowanej Kombuchy. Przygotuj jedną łyżkę stołową nasion chia i 8 części ciepłej wody na boku. Dobrze wymieszaj, odczekaj 10 minut i wymieszaj z przygotowaną Kombuchą. Wstaw do lodówki i odczekaj kilka godzin.

Czy istnieją jakieś środki ostrożności i skutki uboczne

Ponieważ mają wysoką zawartość tłuszczu, wybieraj mniejsze porcje chia. Nie martw się. Mały rozmiar porcji zapewni tylko tyle korzyści odżywczych.

Nie przesadzaj. Jeśli spożywasz większe ilości nasion chia, ze względu na ich wysoką zawartość błonnika, mogą wystąpić pewne problemy trawienne i inne niepożądane problemy zdrowotne. W rzeczywistości, niektóre z najczęstszych problemów z nasionami chia są problemy żołądkowo-jelitowe. Jeśli przejdziesz nad deską, mogą powodować wszystko, od zaparć do biegunki i wzdęcia.

Są ludzie, którzy uważają galaretowatą teksturę namoczonych chia za nieprzyjemną. W takim przypadku można je ukryć w innych ciężkostrawnych produktach spożywczych lub zjeść na surowo. Należy jednak pamiętać, że jeśli zjemy je na surowo, połączą się ze śliną w ustach i gwiazda nabierze ich galaretowatej konsystencji.

Jeśli masz możliwość wyboru, zawsze kupuj nasiona chia uprawiane organicznie, o jakości spożywczej. Jeśli martwi Cię cena, weź pod uwagę fakt, że biorąc pod uwagę wielkość porcji, wystarczą Ci one na długo.

Jeśli Twoja funkcja nerek jest zaburzona lub masz jakiekolwiek problemy z nerkami, skonsultuj się z lekarzem w sprawie odpowiedniej dawki chia. Chia ma wysoką zawartość białka roślinnego, co może powodować problemy z nerkami, jeśli zażywasz ich dużo.

Ponieważ nasiona chia mają wysoki poziom omega 3, skutecznie działają jako środek rozrzedzający krew. Bądź ostrożny i skonsultować się z lekarzem, jeśli jesteś już na leki na receptę do rozrzedzania krwi. Zbyt dużo rozcieńczalników krwi może powodować krwawienie.

Reakcje alergiczne wydają się być rzadkie. Objawy obejmują zapalenie skóry, wysypki i biegunkę.

Wniosek końcowy

Najważniejsze to "Spróbuj ich". Jeśli ci się spodobają, świetnie. Jeśli ich nie lubisz, nic się nie stało. Zacznij od mniejszych ilości i stopniowo zwiększaj ich użycie. Monitoruj swoje zdrowie, obserwuj jak czuje się Twoje ciało. Szanse są takie, że będziesz więcej niż zadowolony i staną się one stałym elementem Twojej codziennej diety.