W każdym domu pojemniki na żywność znajdują bardziej lub mniej standardowe zastosowanie. W niektórych przechowuje się makarony, w innych ciastka, a w jeszcze innych surówki lub też obiad na później. Każdy pojemnik ma jedno zadania, zachować świeżość produktów na dłużej, co wykorzystywane jest przez każdą Panią domu.
Dla produktów żywnościowych głównymi czynnikami które im najbardziej szkodzą są wilgoć, wysoka temperatura i powietrze, a pojemniki doskonale izolują od nich wszystkich. Bardzo cenione są pojemniki na żywność do przechowywania w lodówkach. (http://sklep.puregreen.pl/agd/akcesoria-kuchenne/pojemniki-spozywcze/) Muszą być wyposażone w bardzo szczelne zamkniecie, co nie pozwala na przedostawanie się zapachów oraz wilgoci. Tutaj sprawdzają się pojemniki szklane i porcelanowe, ale także plastikowe dają pełna satysfakcję w utrzymaniu świeżości wielu produktów. Przed zakupem sprawdźmy czy pudełka mają odpowiednie atesty i mogą mieć kontakt z żywnością. Plastikowe pudełka mogą nam także posłużyć jako pojemniki na lunch czy drugie śniadanie do pracy czy do szkoły, co gwarantuje nam apetyczny wygląd kanapek i ich świeżość przez większą część dnia. W lodówce w pojemnikach warto trzymać wszystkie napoczęte konserwy mięsne, a także kukurydze, groszek, ryby, czy inne produkty, które pozostawione w puszce mogą wchłonąć niebezpieczne związki metalowe.
Innym rodzajem pudełek są pojemniki na sypką żywność, czyli na mąkę, cukier, kaszę, makarony czy tez na płatki śniadaniowe. Doskonale potrafią nam zorganizować przestrzeń w kuchni i ułatwić dostęp do produktów. Można kupić bardzo eleganckie pojemniki, które posłużą także jako ozdoba w kuchni i pięknie będą wyglądać na półkach czy blacie. Pamiętajmy jednak, aby produkty przechowywane wewnątrz chronić przed wilgocią i słońcem, które bardzo negatywnie wpływają na większość produktów spożywczych, a szczególnie na cukier i mąkę. Warto na pojemnikach trzymać etykiety z terminem przydatności danego produktu, co znacznie ułatwi nam gospodarkę zapasami.
Kolejną grupą pojemników są pojemniki próżniowe, które całkowicie odcinają powietrze od żywności, a tym samym są najlepsze do długiego przechowywania. Można kupić pojemniki wyposażone w zawór dociskowy lub pompkę, która wysysa powietrze. W pojemnikach próżniowych można przechowywać ugotowane potrawy, mięso czy ryby przez dłuższy czas, zachowując ich naturalny aromat i smak.