W grudniu 2018 roku Purition zaczęło używać nasion chia z pierwszego w historii brytyjskiego zbioru chia.
Wszystko zaczęło się jeszcze we wrześniu 2018 roku, kiedy współzałożyciel Purition, Edward, oglądał CountryFile i zobaczył, że nasiona chia są uprawiane w Wielkiej Brytanii po raz pierwszy.
Hodmedod - nazwany Najlepszym Producentem Żywności w BBC Food & Farming Awards 2017 - jest jedynym dystrybutorem nasion chia uprawianych w Wielkiej Brytanii.
Ponieważ Purition uwielbia prawdziwe, wysokiej jakości składniki, które zmniejszają mile żywnościowe i wspierają lokalnych producentów żywności, skoczyliśmy na tę okazję. Jesteśmy dumni, że jako pierwsza brytyjska firma zajmująca się wellness i odżywianiem używamy w naszych przepisach nasion chia uprawianych w tym kraju. Kliknij, aby przeczytać pełną historię o nasionach chia uprawianych w Wielkiej Brytanii.
Aby dowiedzieć się więcej o nas i o tym, jak tworzymy Purition, obejrzyj nasze nowe wideo
Nick Saltmarsh z Hodmedod opowiada nam więcej. Nie tylko o pochodzeniu zabawnej nazwy...
Więc, Nick. Trochę tła.
Trzech z nas założyło Hodmedod jakieś sześć lat temu, szukając możliwości uprawy fasoli, które kiedyś były popularne i pożywne, a teraz zostały zapomniane. Naszym pierwszym zainteresowaniem była fasola fava. Ta poszła z miejsca w siłę.
I co się stało potem?
Cóż, rozejrzeliśmy się za innymi zapomnianymi fasolami. Znaleźliśmy rolnika w pobliżu Colchester, który specjalizował się w uprawie rzadkich i wyspecjalizowanych fasolek. Początkowo uprawiał quinoa, ale potem zaczął uprawiać nasiona chia.
Opowiedz nam o nasionach chia?
Nasiona chia są pierwotnie uprawą z Ameryki Południowej. Tutaj do uprawy nasion potrzebna jest specjalistyczna wiedza - na przykład wykorzystanie dostępnego światła dziennego. Obecnie uprawia się je na polach z małymi, pięknymi, fioletowymi kwiatami. Umiejętnością jest wyczucie czasu zbiorów, aby nasiona nie były zbyt dojrzałe.
A w jaki sposób jesteście związani z Purition?
Po raz pierwszy rozmawialiśmy z Purition we wrześniu 2018 roku. Byli naprawdę podekscytowani wykorzystaniem w swoich produktach brytyjskich nasion chia. Dostarczamy wszelkiego rodzaju ludzi, ale naprawdę cieszymy się na współpracę z Purition. Jesteśmy również podekscytowani, że Purition lubi inną uprawę, którą uprawiamy ... więc obserwuj tę przestrzeń.
Dobra, wracamy do nasion chia!
Cóż, w Ameryce Południowej były one postrzegane jako podstawowe pożywienie. Są fantastycznym źródłem białka, dostarczając wszystkich niezbędnych aminokwasów, których potrzebuje nasze ciało. Nasiona są bogatym źródłem błonnika o niskim indeksie glikemicznym - oznacza to, że uwalniają energię w czasie bez "szpikulca", który dostajemy od przetworzonych cukrów i węglowodanów.
A co z większą skalą?
Cieszę się, że pytasz. Częścią wizji Hodmedod jest doprowadzenie do większej dywersyfikacji upraw w Wielkiej Brytanii. Odejście od monokultury i upraw, które są bardziej podatne na szkodniki i choroby. Przyczynia się to następnie do większej różnorodności na brytyjskich farmach, przyciągając więcej dzikiej przyrody.
To przekonanie zmniejsza również food miles i daje nam wszystkim większą wiedzę o tym, gdzie i jak produkowane jest nasze jedzenie.
A nazwa?
'Hodmedod' to stare słowo z East Anglian oznaczające jeża lub cokolwiek okrągłego i zwiniętego. Czułem, że to zagubiona część naszego dziedzictwa. Na pierwszy rzut oka można było zobaczyć fasolę jako okrągłą, zwiniętą rzecz. Fasola jest tym, co zaczęliśmy produkować na początku.