W czym lepiej przechowywać żywność- w plastikowych czy szklanych pojemnikach?
20

czerwca

W czym lepiej przechowywać żywność- w plastikowych czy szklanych pojemnikach?

W dzisiejszych czasach bardzo często robimy zakupy na zapas, co zmusza nas do wymyślania sposobów na zachowanie dłużej świeżości wszystkich produktów. W każdym domu mamy szereg pojemników szklanych czy plastikowych, które służą do przechowania większości zakupionych przez nas produktów.

Na rynku furorę robią pojemniki plastikowe i zazwyczaj to one królują w naszych kuchniach, z bardzo prostej przyczyny, a mianowicie są lżejsze, łatwiejsze w przechowywaniu i nie zabierają tyle miejsca.  (http://sklep.puregreen.pl/agd/akcesoria-kuchenne/pojemniki-spozywcze/)   Mają do tego różne kształty i kolory więc łatwo je dopasować do każdej kuchni, przez co często stają się również ciekawą i oryginalna ozdobą. Najlepiej jest jeśli wybieramy pojemniki ze ściankami przezroczystymi, ponieważ ułatwia nam to szybką identyfikację produktów w środku i ich stan. Dobrze jeśli maja kształt kwadratowy lub prostokątny, ponieważ zajmą mniej miejsca w szafkach, gdy je poskładamy w czasie kiedy ich nie potrzebujemy.

Jeśli mamy w zwyczaju kupować produkty które szybko się psuja i łatwo ulegają zapleśnieniu, to postarajmy się o pojemniki z bardzo szczelna pokrywką, która odizoluje powietrze i wilgoć, które przyczyniają się do rozwoju bakterii i pleśni. Jeśli w pojemniku chcemy przechowywać sypkie produkty takie jak mąka, cukier itp. to pojemnik powinien mieć odpowiednio szeroki otwór, tak aby z łatwością wydobyć z niego miarką dany produkt. Natomiast pudełka które będą służyć do transportu żywności, muszą mieć odpowiednie uszczelki, które zapobiegną wylewaniu się np. zup czy sosów. Bardzo dobrze jest zakupić cały gotowy zestaw pojemników od jednego producenta, ponieważ będą one nawzajem się uzupełniały i komponowały z pokrywkami czy też wielkością.

Plastikowe pojemniki są lekkie i bardzo wygodne w użyciu, do tego nie rdzewieją, nie tłuką i można je myć w zmywarce do naczyń. Natomiast szklane pojemniki są cięższe, nie tak łatwe w przechowywaniu, ale maja jeden niezaprzeczalny atut, czyli są zupełnie ekologiczne. Ten rodzaj pojemnika nie powoduje alergii, a żywność w nim przechowywana zachowuje lepiej aromat i smak. Są odporne na działanie wysokich temperatur, nadają się do mycia w zmywarkach oraz do podgrzewania w mikrofalach. Jedynym ich minusem jest to ze łatwo mogą się stłuc. To co nam bardziej odpowiada zależy od gustu i indywidualnych przekonań.